Блог, Полезни статии

10 идеи за междинни хранения, от които няма да напълнеете

меджинно хранен, отслабване, диета, режим за отласбване, ядки, авокадо, плодове, извара, как да отслабна
Много хора правят прекалено голяма пауза между основните хранения за деня или направо пропускат такова, на следващото хранене изяждат повече храна от необходимото, така приемат излишни калории и преяждат. Междинните хранения са идеален балансьор в общият калориен прием за деня, имат много важна роля в здравословното хранене.
Често избираме много вредни продукти, заради липса на подготовка или пък време, те са пълни със захари, консерванти и куп ненужни съставки, осигуряваме си стотици празни калории и неусетно трупаме килограми. За да избегнем всичко това, е добре да се подготвим с подходящи междинни закуски, които да имаме винаги под ръка и да ги консумираме спокойно, без да се притесняваме от вредни съставки и риск от излишни килограми. 
Ето моят списък за най-добрите такива:

1. Сурови ядки – За никого не е учудващо, че на първо място са ядките. Разбира се, те са чудесен избор – създават бързо чувство на ситост, а от друга страна са изключително полезни – пълни са с редица незаменими витамини, предотвратяват депресията. Те са чудесен избор, който да направите за следобедното междинно хранене. Силно препоръчвам от 30 до 50гр. бадеми, орехи, соя, кашу, лешници, оризови ядки.

2. Твърдо сварени яйца – Яйцата предлагат висока хранителна стойност с 13 витамини и минерали, висококачествен лесно смилаем протеин, здравословни ненаситени мазнини и антиоксиданти, всичко за по-малко от 100 калории. Подходящи са за основно и междинно хранене. Освен това е лесно да вземете със себе си в офиса 1-2 твърдо сварени яйца примерно.

3. Протеиново блокче – Това е възможно най-бързото решение, което може да стои в чантата ви, на една ръка разстояние. За мен най добрият вариант са блокчетата на Herbalife, получавате нужните енергия и белтъчини, за да сте жизнени и енергични. Едно блокче съдържат само 140 kcal (много повече от друг шоколадов десерт) 10 гр. белтъчини – за да ви помогне да задържите мускулната маса в период на отслабване. Богат на витамин B1, B2, B5 и витамин E. Вкусовете са – ванилия и бадем, шоколад и фъстък и цитрус лимон, по 14бр. са в кутия.

4. Нискомаслена извара до 5% – Изварата отдавна е смятана за основа на здравословното хранене. В 150 гр. обезмаслена извара се съдържа 25-30 гр. протеин и само около 1 гр. мазнини. Добавяйки малко пресни плодове, за предпочитане ябълки, към изварата и вече имате високо протеинова, съдържаща фибри здравословна храна.

5. Фъстъчено масло с плодове – Фъстъченото масло съдържа около 5 гр. протеин на супена лъжица, 8 гр. мазнини и 3 гр. въглехидрати, което го прави добра високо протеинова храна. Някои хора предпочитат да ядат фъстъчено масло, намазано върху филия хляб, но препоръчваме да се приема с плодове. По този начин ще набавяте и някои фибри с храната си.

6. Говежда пастърма – С високото си съдържане на протеин и ниско съдържание на мазнини, пастърмата е идеалната високо белтъчна храна. В 50 гр. говежда пастърма се съдържа до 18 гр. протеин и 4 гр. мазнини. При избора на говежда пастърма обърнете внимание на количеството сол, което се съдържа в нея.

7. Консерва риба тон – В консерва риба тон има около 20 гр. протеин и високо съдържание на незаменими мастни киселини. Може да ядете рибата тон с препечена филия пълнозърнест хляб. За бърза храна можете да си направите сандвич с риба тон, резен домат и кашкавал, препича се докато кашкавала се разтопи.

8. Свежа салата със зеленчуци – През зимните месеци може да импровизирате с моркови, цвекло, настъргана ябълка, ряпа, зеле. Пролетно време и в летните месеци нека зелените салати, домати и краставици бъдат вашата стихия. Внимавайте! Не използвайте тежки майонезени сосове. Подправете салатата с малко зехтин, сол и балсамов оцет, за да постигнете наистина здравословен ефект.

9. Овесени ядки – Овесените ядки също са бърз и лесен вариант за хора с натоварено ежедневие и динамичен работен ден. Може да ги накиснете с топла вода или кисело мляко. Разбира се във варианта с кисело мляко, ще станат по-калорични, но ще бъдат и с по-високо съдържание на протеини.

10. Авокадо – Авокадото е един от най-полезните плодове, а в последните години е изключително популярен. Въпреки големите количества мазнини в състава си, то понижава лошия холестерол, подобрява състоянието при артрит и предпазва кожата. Пълно е с фибри, калий, магнезий и мононанаситени мазнини – едно истинско бижу! И тъй като много от вас сигурно трудно възприемат неутралния вкус на авокадото, нарежете половината, подправете го с пушен пипер, сол и имате чудесна закуска с малко калор

Надявам се статията Ви е харесала и ще имате полза 🙂