Блог, Полезни статии

10 ползи за здравето от йога в ежедневието

Отслабване, силно и гъвкаво тяло, блестяща красива кожа, спокоен ум, добро здраве – каквото и да търсите, йога го предлага. Много често обаче йога се разбира само частично като асани (йога пози). Ползите от нея се възприемат само на ниво тяло и ние не успяваме да осъзнаем огромните ползи, които йога предлага в обединяването на тялото, ума и дишането. Когато сте в хармония, пътешествието през живота е по-спокойно, по-щастливо и по-пълно.

Ползите от йогата могат да бъдат представени по следния начин:

 1. Йога за цялостна форма

Както Шри Шри Рави Шанкар казва, „Здравето не е просто липса на болест. Това е динамичен израз на живота – от гледна точка на радостта, любовта и ентусиазма. „Това е мястото, където йога помага: позата, пранаяма (дишането) и медитацията са холистичен фитнес пакет. Ползите, натрупани като редовни практикуващи, са многобройни. Някои от най-очебийните са:

 • Подобрява здравето
 • Дава умствена сила
 • Подобрява физическата сила
 • Защита от нараняване
 • Детоксикира тялото
 1. Йога за отслабване.

Желание на мнозина! Йога помага и тук. Можете да отслабнете с йога, освен това при практикуването й, ние сме склонни да станем по-чувствителни към вида храна, която тялото ни иска. Това също може да ви помогне да контролирате теглото си .

 1. Йога за облекчаване на стреса.

Няколко минути йога през деня може да бъде чудесен начин да се освободите от стреса, който се натрупва ежедневно – както в тялото, така и в ума. Йога пози, пранаяма и медитация са ефективни техники за освобождаване на стреса.

 1. Йога за вътрешен мир 

Всички обичаме да посещаваме спокойни места, богати на природни красоти. Но малцина осъзнаваме, че мирът може да бъде намерен в нас и можем да си вземем мини почивка, за да преживеем това по всяко време на деня! Възползвайте се от малката почивка всеки ден с йога и медитация. Йога също е един от най-добрите начини да  успокои разстроен ум .

 1. Йога за подобряване на имунитета 

Нашата имунна система е съчетание на тялото, ума и духа. Нещо нередно в тялото засяга ума и подобно неприятност или безпокойство в ума може да се прояви като заболяване в тялото. Йога подлага органите на масаж и укрепва мускулите; дихателните техники и медитацията освобождават стреса и подобряват имунитета.

 1. Йога за да се насладим на настоящето.

 Умът непрекъснато се занимава с дейност – люлее се от миналото към бъдещето – но никога не пребивава в настоящето. Когато осъзнаем тази тенденция на ума, всъщност можем да се спасим от това да се стресираме, да работим и да отпускаме ума. Йога и пранаяма помагат да се създаде това съзнание и да се върне умът към настоящия момент, където той може да остане щастлив и съсредоточен.

 1. Йога за по-добри взаимоотношения. 

Йога може дори да помогне за подобряване на връзката ви с вашия съпруг, родители, приятели или близки! Умът, който е спокоен, щастлив и доволен, е по-способен да се справя с чувствителните отношения. Йога и медитацията поддържат ума щастлив и мирен; и гледайте как връзките ви с тези около вас разцъфват!

 1. Йога за увеличаване на енергията.

 Чувствате ли се напълно изтощени до края на деня? Преминаването през домакинска работа и непрекъснатото многозадачност може да бъде доста изтощително. Няколко минути йога ежедневно осигурява необходимата енергия и ни поддържа свежи. 10-минутна https://www.youtube.com/watch?v=6JUBCMTN5Cw  онлайн медитация е всичко, което трябва да заредите батериите си, в средата на забързания ден.

 1. Йога за по-добра гъвкавост. 

Йога трябва да стане част от ежедневието ви, за да получите гъвкаво и силно тяло. Редовната йога практика, разтяга и тонизира мускулите на тялото и ги прави силни. Той също така помага за подобряване на позата на тялото ви, когато стоите, седнете, спите или ходите. Това от своя страна ще ви помогне да облекчите болката на тялото поради неправилна стойка.

 1. Йога за подобряване на интуицията. 

Йога и медитацията имат властта да подобрят интуитивната ви способност, така че да можете спонтанно да осъзнавате какво трябва да се направи, кога и как, да постигнете положителни резултати.

Тя работи! Трябва само да го изпитате сами.

Не забравяйте, че йога е непрекъснат процес. Затова продължавайте да практикувате! Колкото по-дълбоко отивате в практиката си по йога , толкова по-дълбоки ще бъдат ползите от нея.

Йога практика помага да се развие тялото и ума, носещи много ползи за здравето, но не е заместител на лекарството. Важно е да се научат и практикуват пози на йога под ръководството на обучен инструктор. В случай на някакво заболяване, практикувайте йога пози, след като се консултирате с лекар и инструктор.