Блог, Полезни статии

Билки за черен дроб

Билки за черен дроб

Вашият черен дроб е много важен орган за детоксикация и особено подпомага храносмилателния тракт и жлъчния мехур. Той помага при метаболизма на лекарствата и разграждането на мазнини и други вещества в енергия, наред с други неща.

Когато черният ви дроб не функционира оптимално, това може да причини много проблеми и симптоми в тялото ви.

За съжаление много аспекти на съвременния живот натоварват черния ви дроб. Използвайки специфични билки, можете да помогнете за пречистването на черния дроб от претоварване с токсини и да поддържате цялостната функция на черния дроб. Това има бонуса да подпомогне храносмилането и жлъчния мехур и дори може да ви помогне да се почувствате по-енергични.

Ето повече за най-добрите билки за поддържане на черния дроб и как да ги използвате.

Естествена подкрепа за здравето на черния дроб

Преди да преминем към най-добрите билки за черния дроб, нека хвърлим бърз поглед защо вашият черен дроб вероятно се нуждае от подкрепа.

Въпреки че може да не мислите за това много често, вашият черен дроб е един трудолюбив орган. Това е един от основните компоненти на естествената система за детоксикация на тялото ви, като помага за филтрирането и обработката на токсините, така че да могат да бъдат изведени от тялото ви.

Вашият черен дроб също произвежда жлъчка, която е съществена част от храносмилателния процес. Особено помага при разграждането на мазнините и ви помага да получите максимално количество хранителни вещества и енергия от храната.

Това означава, че е необходим здрав черен дроб за добро храносмилане, ефективна детоксикация, хормонално здраве, енергия и много повече.

Недостатъкът е, че стандартната западна диета и начин на живот натоварват много черния дроб. Много хора са претоварени с токсини от храната, домакинските продукти, околната среда и т.н., което натоварва голямо цялото ви тяло и особено черния дроб.

Фактори като тежка употреба на алкохол, високо кръвно налягане, висока кръвна захар и повишени нива на холестерол също излагат хората на риск от развитие на чернодробно заболяване.

Най-добрите билки за подпомагане на черния дроб

Бял трън

Белият трън винаги ще бъде начело в списъка с билки за здраве на черния дроб. Той се използва от дълго време в билковата медицина за прочистване и защита на черния дроб и също така е бил обект на множество изследвания.

Най-лесният начин да приемате бял трън е като екстракт или като използвате семената за приготвяне на чай.

Корен от глухарче

Коренът от глухарче е горчива билка, за която е известно, че подпомага храносмилането и действа като тоник за черния дроб.

Чаят от корен от глухарче е горчив, но много ефективен лек за черния дроб. Можете също да опитате екстракт от глухарче като по-бързо средство.Top of Form

Bottom of Form

Куркума

Куркумата е придобила голяма популярност поради своите противовъзпалителни ефекти, но също така има силни свойства за поддържане на черния дроб. Той помага да се стимулира производството на жлъчка, което поддържа както черния дроб, така и храносмилането и насърчава здравословни нива на възпаление.

Опитайте екстракт от куркума или таблетки от куркума за най-голям ефект.

Корени от репей

Коренът от репей е друга много използвана билка за детоксикация и прочистване на черния дроб в билковата медицина. Смята се за средство за пречистване на кръвта и черния дроб, а също така помага при лимфна конгестия чрез стимулиране на лимфния дренаж.

Използвайте изсушен корен от репей , за да си направите детокс чай или опитайте екстракт от репей .

Жълт лапад

Жълтият лапад е друг горчив корен, който стимулира производството на жлъчка и насърчава черния дроб (и останалата част от тялото) да се отърве от токсините. Той също така помага за храносмилането, особено когато се приема като храносмилателен битер 20-30 минути преди хранене.

Можете да си купите корен от жълт лапад , за да си направите чай или тинктура за поддържане на черния дроб.

Top of Form

Bottom of Form

Зелен чай

Може да не мислите за зеления чай като за билка, но той има много укрепващи здравето свойства и е пълен с мощни антиоксиданти.

Наслаждавайте се на зелен чай всеки ден за най-голям ефект или опитайте матча на прах , която е по-концентрирана форма на зелен чай.

Чесън

Чесънът е зеленчук, който се удвоява като мощна билка/подправка.  Чесънът също така съдържа съединения, които естествено увеличават количеството глутатион, антиоксидант, важен за детоксикацията, в тялото ви.

Суровият чесън е особено мощен за черния дроб. Можете също така да опитате добавка от отлежал чесън или екстракт от чесън .

Червена детелина

Червената детелина осигурява подкрепа на черния дроб, като помага на тялото ви да се детоксикира. Смята се за пречистващ кръвта и е особено прочистващ за лимфната система. Директният ефект, който има върху черния дроб, е лек, но като помага за изчистване на претоварването с токсини, той облекчава част от тежестта върху черния дроб.

Най-лесният начин да приемате тази билка е като използвате сушена червена детелина за приготвяне на чай. Ще го намерите и в някои почистващи формули като този билков детокс екстракт .

Джинджифил

Коренът от джинджифил е известен с това, че облекчава лошо храносмилане и гадене, но е полезен и за черния дроб.

Можете да използвате пресен корен от джинджифил за приготвяне на чай, да вземете корена на прах на капсули или да го опитате с други билки, като този билков чай ​​за детоксикация .

Женшен

Женшенът е адаптогенна билка, която се използва най-често за подобряване на енергията и възстановяване от стрес. Въпреки това, той също има мощни противовъзпалителни свойства, които помагат да защитите черния дроб от увреждане и може да помогне на чернодробните клетки да се регенерират.

За най-концентриран ефект опитайте екстракт от женшен или капсули от женшен .

Предпазни мерки

Както винаги, когато приемате билки, не забравяйте, че всяка от тях има свои специфични ефекти, така че не забравяйте да направите проучване, преди да опитате конкретна билка. Всички билки в този списък са „безопасни“, но могат да взаимодействат с лекарства и т.н.

Освен това увреждането и заболяването на черния дроб може да бъде много сериозно, така че не забравяйте да се консултирате със здравен специалист.

И накрая, имайте предвид, че вашата диета и начин на живот играят голяма роля за това колко здрав е вашият черен дроб. Просто приемането на билки няма да „оправи“ черния ви дроб, а те ще имат най-голям ефект, когато се комбинират с други здравословни практики.

Подпомагане на черния дроб с билки

Билките са чудесна помощ за поддържане на оптималното функциониране на черния дроб. Те насърчават прочистването, стимулират производството на жлъчка и имат защитен ефект, който предпазва черния дроб от увреждане.