Много добре проучени ползи за здравето на зеления чай го правят чудесна напитка, която да включите във вашата диета за профилактика и лечение на различни заболявания, тъй като съдържа антиоксидант, наречен epigallocatechin-3 gallate (EGCG).
Зеленият чай придоби престижно място сред напитките и е една от първите напитки, които идват на ум по отношение на антиоксидантните компоненти. В рамките на сравнително кратък период от време той си е спечелил място сред милиарди любители на нормалния чай, които са преминали към зелен чай заради неоспоримите си ползи за здравето. Онези, които са свикнали с нормалния чай, може да не харесат впечатляващия вкус на зеления чай от първия път. Но при многобройните доказани ползи за укрепването на вашето здраве, той вероятно ще си спечели безброй любители на за нула време.
Въпросът е какво има в зеления чай, който го прави толкова специален и здрав? Също така, какъв е правилният начин да го използвате? Какви продукти се предлагат на пазара, са базирани на зелен чай? При всеки невероятно популярен здравен феномен има много въпроси и ние се опитахме да отговорим на най-важните по-долу.
Какво Е Зелен Чай?
Неизвестна за мнозина, зеленият чай всъщност идва от същото растение, където се получава и черния чай. Научно е известно като Camellia Sinensis . Всъщност това е един и същ чай, но се обработва по различен начин. Нормалният черен чай се получава чрез ферментация на чаени листа. Тази ферментация променя цвета и вкуса си, като същевременно повишава нивото на кофеин и танин в него. От друга страна, в случая на зеления чай чаените листа се сушат, но не ферментират. Това е, което го прави зелен, когато се приготвя.
Зелен Чай Хранителни Факти
Заедно с кофеина, който дава на зеления чай характерен вкус, горчивина и стимулиращ ефект, зеленият чай е богат и с група химикали, наречени Катехин Полифеноли (обикновено известни като танини, които допринасят за горчивия вкус). Те са известни също като флавоноиди и са много мощни антиоксиданти. Флавоноидите, заедно с някои аминокиселини като Thianine, са отговорни за мощния вкус на зеления чай.
Освен това, зеленият чай съдържа също аминокиселини като теанин, бутирова киселина и лигаин; Ксантинови алкалоиди като аденин, диметилксантин, теобромин, теофилин и ксантин; Пектин (също се среща в плодовете ); захариди ( захар ), хлорофил и тритерпенови сапонини. Някои витамини , като витамин А , витамин В1 , витамин В2 , витамин В3 , витамин С и витамин Е също се намират в зеления чай.
Ползи за здравето
Ползите за здравето на зеления чай се дължат главно на неговите антиоксидантни свойства, произлизащи от кофеина, съдържанието на катехиновите полифеноли и теонин. Основните ползи за здравето, произтичащи от антиоксидантните ефекти, са изброени по-долу.
Намалява стареенето
Свободните радикали, създадени в организма, са отговорни за кородирането на тялото по различни начини, един от които виждаме като признаци на стареене и свързаните с тях симптоми. Основната задача на антиоксидантите е да неутрализират окислителите или свободните радикали в организма, а зеленият чай е много богат на антиоксиданти. Катехиновите полифеноли, присъстващи в зеления чай, са изключително отговорни за антиоксидантните ефекти, като най-мощните от тях са Epigallocatechin Gallate. Ето защо, редовната консумация на зелен чай може ефективно да забави признаците и симптомите на стареене.
Има стимулиращ ефект
Една от основните причини за популярността и консумацията на всякакъв вид чай от човешките цивилизации е нейният стимулиращ ефект. Този ефект отново се дължи на кофеина и танините, които се намират в чаени листа. Кофеинът и танините, въпреки потенциалните неблагоприятни ефекти върху здравето в дългосрочен план, действат като много мощни стимуланти. Ето защо чаша чай ви кара да се чувствате свежи и силно заредени. Чаят е лесно и идеално решение за борба с умората, мързеливостта, сънливостта и липсата на енергия и за подобряване на кръвообращението. Ето защо той е толкова популярна сред широко разнообразие от хора в различни отрасли, включително професионалисти, домакини, студенти и всеки друг, който някога се е чувствал малко сънлив през деня!
Повишава имунитета
Изследванията показват, че хората, които редовно пият зелен чай, не стават жертва на обикновени бактериални и вирусни инфекции толкова лесно, колкото тези, които не добавят зелен чай към диетата си. Катехините, присъстващи в зеления чай, предпазват бактериите и вирусите от прикрепване към клетъчните стени, за да ги заразят. Тези катехини също противодействат на токсините, отделяни от микробите. Това антимикробно свойство също ви предпазва от лош дъх , дизентерия, диария , кариес, лошо храносмилане, грип, кашлица и студ и колит, които в известна степен са причинени от микробно и гъбично действие.
За стипчивостта
Това е още едно мощно предимство на зеления чай. Прилепващите вещества предизвикват контракции в мускулите и тъканите, докато тонизират мускулите и кожата . Дори и да не желаете да пиете зелен чай, простото ежедневно измиване на уста със зелен чай може да предизвика достатъчно свиване на венците ви, за да ги държи здраво по зъбите, като по този начин предотвратява разхлабването и загубата на зъби. Можете също така да си миете косата със зелен чай и да почувствате, че става все по-силен и по-здрав всеки ден.
Помага при отслабване
Вярвайте или не, но зеленият чай също помага на хората да отслабнат, като увеличат скоростта на метаболизма , като по този начин насърчават по-бързото потребление на мастната тъкан на тялото. Напоследък зеленият чай е заменил много други напитки в западния свят, тъй като помага при загуба на тегло , а затлъстяването все още е хроничен проблем на много места. Пийте чаша или две зелен чай всяка сутрин и ще загубите няколко килограма наднормено тегло за около седмица.
Много лесен и достъпен начин да приемате зелен чай, обогатен с екстракти от цвят на малва и хибискус и семена кардамон, за още по-освежаващ вкус, е чаят на билкова основа на Herbalife http://products.herbalife.bg/weight-management/thermojetics Предлага се с 3 различни аромата – оригинален, лимон и праскова. Може да се приема топъл или студен, защото е специално разработен в разтварящ се вид. С него удобно можете да си набавите енергия и концетрация по всяко време на деня и навсякъде.
Видове Зелен Чай
Зеленият чай има четири основни сорта, приготвени в Япония, които зависят от дължината на листа, метода на обработка и сезона на прибиране на реколтата. Те са както следва:
Gyokurocha: В този сорт листата от чай се изтръгват от върха на клоните. Когато се приготвя, цветът е ясно зелен. Избран от върха, този сорт има най-добрия вкус и аромат, а този сорт също се счита за най-добрият от гледна точка на здравето. Освен това той е по-малко горчив, тъй като съдържа по-малко танин и кофеин, тъй като откъснатите листа са по-млади и все още възбуждащи. Единственият недостатък на gyokurocha е високата цена, но както всички знаем, наистина висококачествените решения за здраве никога не са евтини!
Sencha: Sencha идва от същото растение, но при този вариант на зелен чай, листата са от средата на клона и са по-големи, по-стари и по-нежни от Gyokurocha. Този сорт дава и ясен, светъл зелен чай, когато се приготвя. Естествено, той е по-горчив и по-силен от предишния сорт. Тъй като е от по-слаб произход (в средата на клона) и има повече кофеин и танин, той е по-евтин и по-популярен от Gyokurocha.
Bancha: Bancha е изработена от крехките клонки на чая, който го прави много силен и горчив. Когато се приготвя, той дава златисто кафяв чай. Това е още по-евтина версия на зеления чай от предишните две.
Matcha: Това е остатъка от зелен чай, наричан още „прах“. Той прави красив зелен чай и образува много пяна (пяна), но има по-слаб аромат от листните сортове. Това разнообразие от зелен чай е много популярно в традиционните церемонии, а понякога се нарича още церемониален зелен чай. Той е далеч по-малко горчив от другите три разновидности, така че, когато го пийнете, изглежда, че притежава естествена сладост, особено ако сте запознати с другите сортове.