Блог, Полезни статии

Соята – забравена или недооценена?

soia

soiaСоята е едногодишно бобово растение, чиито семена са ценна маслодайна култура.Те са богат източник на белтъчини, а соевият протеин е отличен заместител на месото. Соята произлиза от Източна Азия, където заема почетно място в менюто им, поради доказано здравословните си качества.

За съжаление в България все още не е достатъчно позната и разпространена храна, затова нека разкрием някои от тайните й качества.

В днешно време познанието на повечето хора за соята се простира до там, че е богата на протеини. Това обаче, което малцина  не знаят е, че соята е изключителен източник на минерали, омега – 3 мастни киселини, целулоза, изофлавони и фотоестрогени. Фитоестрогените от своя страна са наситени с витамини от група B и по – конкретно В6, В9, В12. Поради наличието на аминокиселини, соята много се доближава до състава на животинския протеин и масово е използвана в месопреработвателната промишленост.

Соята е богата на лесноусвоими  предимно ненаситени мазнини и бедна на въглехидрати, което я прави много полезна за организма.

И така от гореизброения състав произлизат качествата на соята, които са незаменими при здравословен режим на хранене и при диети за нормализиране на телесното тегло.

Изофлавоните са вещества, които се съдържат в соята и консумацията им води до намаляване на риска от сърдечносъдови заболявания ракови заболявания. Доказана е приликата на изофлавоните с женския естроген, поради което чудесно изпълняват ролята на натурална хормонална терапия. Фитоестрогените пък от своя страна имат свойството да увеличават плътността на костите, което води до нисък риск от остеопороза. Освен всички други полезни свойства на веществата, които се съдържат в нея, соята намалява нивото на „лошия“ холестерол и по този начин предпазва от атеросклероза и други сърдечни заболявания.

Така в размисли относно здравословното хранене е невъзможно да не споменем “Herbalife”, които  с годините са се доказали в над 75 държави, сред които и България,  като доверен съюзник в грижата за доброто здраве.

Голяма част от продуктите им са на основата на соев протеин, който подпомага поддържането на мускулна маса и нормализиране на телесното тегло, чрез регулиране на обмяната на веществата в организма.

Сред полезните качества на соята е и този, че не съдържа лактоза (млечна захар). Някои хора се раждат с дефицит на ензима, който разгражда лактозата в организма, други придобиват така наречената лактозна непоносимост на по – късен етап от живота си. Но добре известен факт е, че соевите зърна са активен заместител на месото и млякото, тъй като съдържат приблизително 40% протеини.

Видовете продукти, които са ни познати и се произвеждат от соя са: Соево брашно, соеви кълнове, соево олио, соево мляко, соево сирене (или така нареченото тофу) и соева кайма. Всички тези продукти са полезни и се използват в кулинарията, навлизайки все по – упорито).

В днешно време обаче забързаното ежедневие, невъзможността да седим над готварската печка с часове и непреодолимото желание да се храним здравословно е довело до бурното навлизане на пазара на продукти – заместители на храненето. Такива за продуктите на компанията „Herbalife”. Тези продукти по никакъв начин не остъпват на разнообразното меню и в допълнение добавят полезни витамини и менерали, от които всеки човек се нуждае.  Сред асортимента им са шейкове с различни вкусове, протеинови блокчета и енергийни напитки и др. Всички те с високо съдържание на соев протеин, който е полезен за активните спортисни, хора, които искат да регулират теглото си, бременни жени и хора подложени на стрес. С две думи “Herbalife” е за хора, които искат да имат пълноценен живот и да му се наслаждават без ограничения.