Блог, Полезни статии

Здравословното хранене като начин на живот

zdravoslovno hranene

zdravoslovno hraneneВсе по – разпространено става понятието „здравословно хранене“, но дали всеки от нас си дава сметка какво всъщност означава това? Някои свързват здравословното хранене със диети и лишения. Други се страхуват от покачване на семейния бюджет за храна. Трети са запознати до някъде, но не изцяло със философията на здравословното хранене. Всъщност то е начин на живот за много хора, които са го разбрали и се е превърнало в тяхна рутина.

Здравословното хранене най – общо казано е редовна консумацията на няколко групи храни, които набавят на човешкия организъм нужните протеини, мазнини, въхлехидрати, витамини, минерали и фибри. И знам, че това звучи като диета тип „90 дневна“, но съвсем не е така. Изобщо не е необходимо да се лишавате напълно от любимите си храни или пък да спазвате някакви режими на хранене. Важно е само да се знаят и спазват няколко основни правила. И разбира се няколко съвета, които ще подобрят здравословния ви начин на живот.

Един от съветите е – бъдете активни! Комбинирането на правилната храна с физическа активност гарантира добри резултати както за физическото ви така и за психическото ви здраве.  Дали ще бъде фитнес, йога, тенис, каране на колело или друг вид спорт или дори танци, няма значение, важното е да добавите движение към ежедневието си. Когато човек се запознае с основите на здравословното хранене и ги впише в ежедневието си, то тогава осъзнава как от тялото му блика енергия, от душата му добро настроение, а гаранцията за по – добро здраве е 100%.

Би било много полезно да изброим някои от основните храни, които осигуряват здравословното хранене.

На първо място е месото, което е източник на протеини, но важното е да му премахнете мазнините. След това идва ред на рибата, която е богата на омега –  3 и ненаситени мазнини и протеини. Най – подходящите риби са сьомгата, херингата и пъстървата. Тук идва мястото на зеленчуците, които набавят на организма витамини, минерали и фибри. Витамини и минерали съдържа и следващата група и това са пълнозърнесните храни, които ни набавят и въглехидрати, освен всичко друго. Пример за такива храни са кафявият ориз и овесените ядки. Растителни протеини, можем да си набавим от бобовите растения, които са източници главно на въглехидрати, протеини и фибри. Тук на свой ред идват суровите ядки и семена богати на мазнини, витамини и минерали. Важно е да се консумира балансирано количество млечни продукти, които пък имат почти всичко необходимо за да функционира организма ни правилно – витамини, минерали, мазнини, въглехидрати и протеини. Какво повече можем да искаме? А, да, ще кажете, че сме пропуснали групата на плодовете, но не е така, всичко по реда си. Важно е тук да кажем, че те са източник на витамини, минерали и фибри и разумната им консумация  изключително много благоприятства доброто здраве. Ще попитате „разумна консумация?“. Да… изключително полезни са, но консумирани по правилния начин. Навярно доста от вас са опитвали смути за закуска. Интернет пространството е залято от безброй рецепти за смутита, но както често се случва с много от здравословните храни, взима се полезна съставка, включва се в рецепта с още 3 не дотам здравословни и накрая се получава какво? Нищо добро за организма, само измамата, че консумираме нещо много полезно. Всичко изглежда в рамките на нормалното, но като погледнем хранителния състав на всичко това за една чаша смути съвсем не се получава здравословна напитка. Затова хора, които не само искат да се хранят здравословно, но и да регилират теглото си е особено важно да ограничат консумацията на плодове, тъй като доста от тях са много богати на фруктоза.  Но нека си го кажем, смутито сутрин е изключително улеснение за забързаното ежедневие на повечето от нас. Затова можем да го разнообразим, като му добавяме повече зеленчуци и ядки например. Друга алтернатива на бързата, но все пак здравословна закуска са шейковете на компанията “Herbalife”,  които са богати на протеини, витамини и минерали и се предлагат в 8 различни вкуса – ванилия, капучино, ягода, малини и боровинки, тропически плодове, шоколад, бисквити и сметана и ябълка и канела. Разнообразие и по нещо за всеки вкус. Дори са помислили за всичко, тъй като има и шейк, който е без латкоза, глутен и соя. Какво повече да искаме?

Друга насока за навлизане в здравословния начин на живот е вода – много вода, като минимума е 8 чаши на ден. Консумацията на вода има ключова роля в това да сме енергични и процесите в организма ни да се развиват по правилния начин – с 2 думи – да сме здрави. Ако пък водата е прекалено безвкусна и скучна и с нищо не ви привлича да я пиете, можете да добавите резен лимон, краставица или органичен чай и готово, имате вкусна и интересна напитка.

Следващото правило е да се храните равномерно и често, това е най-добрият начин да се набавят всички нужни на организма вещества. Също така се регулират нивата на енергията и кръвната захар, която от своя страна има пряка връзка с енергията. Усвояват се по – лесно и хранителните вещества. Количеството на храната е индивидуално за всеки организъм, тъй като някои хора с по – физически активни или упражняват тежък физически труд, което означава, че се нуждаят от по – големи количества храна. Но най – важното правило си остава равномерното разпределение между храненията.

В заключение ще се опитам да обобщя някои от основните правила – бъдете активни, пийте много вода, хранете се често, равномерно и с качествена храна. Не е нужно да давате луди пари за продукти, важното е да са полезни и да ви носят ползи. Затова е добре храната ви да е домашно приготвена и прясна, да избягвате консервираните или плуготови храни. Също е хубаво да четете внимателно етикетите и да следите за консерванти, оцветители и подобрители на вкуса, тъй като дори и някои храни, които се водят за здравословни, всъщност са пълни с вредни съставки, прилежно скрити под най – различни имена.

Помнене – малко физически упражнения, разнообразна, качествена и равномерно разпределена храна и  Voila – толкова е лесно да сте ЗДРАВИ!