Блог

Защо водата е важна за доброто здраве?

Полезна вода

Водата е съществена част от здравословната балансирана диета, защото тялото разчита на нея, за да функционира правилно. Между 50% и 80% от човешкото тяло се състои от вода. Всички химични процеси в тялото протичат във водата. Нуждаем се от вода за храносмилане, за усвояване на хранителни вещества, за да ни помогне да се движим, да се отървем от отпадъчните продукти и да регулираме телесната си температура.

Ако тялото няма достатъчно вода (известно като дехидратация ), то няма да функционира добре. Хората, които не пият достатъчно вода всеки ден, са изложени на по-голям риск от камъни в бъбреците , проблеми със сърдечните клапи и някои видове рак . Дори незначителната дехидратация може да повлияе на физическото и умственото представяне.

Ето и таблица за препоръчителния прием на вода всеки ден според възрастта:

Възраст

Общо препоръчително дневно количество вода

деца 4-8 години

5 чаши

деца 9-13 години

7–8 чаши

деца 14-18 години

8–11 чаши

мъже на 19 и повече години

13 чаши

жени на 19 и повече години

9 чаши

бременни жени

10 чаши

кърмещи жени

13 чаши

Ползи от пиенето на вода:

1. Може да подобри паметта и настроението

Изследванията показват, че дори лека дехидратация може да влоши паметта и настроението на всички – от деца до възрастни хора. Хидратацията влияе както на мозъка, така и на тялото, и изследванията показват, че дори лека дехидратация може да има отрицателно въздействие върху настроението и може да повиши тревожността.

Липсата на вода също може да увеличи риска от главоболие или мигрена при някои хора.

2. Може да помогне за поддържане на теглото

Мозъкът всъщност не може да направи разликата между глада и жаждата, така че често бъркаме жаждата като „жажда за захар“. Следващият път, когато почувствате нужда от нещо сладко, опитайте първо чаша вода.

Поддържането на хидратация също може да помогне за поддържане на теглото. Изследванията показват, че пиенето на вода преди хранене може да ви засити повече и следователно да насърчи загубата на тегло чрез потискане на апетита. 

3. Може да подобри изпълнението на упражненията

Има много изследвания върху ефектите от хидратацията или дехидратацията при спортисти и всички резултати до голяма степен заключават, че дехидратацията не само засяга спортните постижения, но също така и физиологичната функция .

4. Може да предотврати запек

Водата помага да се „движат нещата“ в храносмилателната система, така че поддържането на хидратация може да помогне за предотвратяване на запек при деца , възрастни и възрастни хора . Има някои доказателства, че газираната вода също може да бъде от особена полза.

5. Може да поддържа здравето на пикочната система

Лошата хидратация може да увеличи риска от развитие или повторна поява на камъни в бъбреците при някои индивиди. Проучванията показват също, че пиенето на достатъчно количество вода може да намали риска от инфекции на пикочния мехур и инфекции на пикочните пътища, включително цистит , при жените.