Блог

Зелен чай – ползи, предимства, как се приготвя и кога се пие

Зелен чай

Какво е зелен чай?

Зеленият чай е  вид чай, направен от листата на чаено растение „Camellia Sinensis”. Култивира се в Китай и Япония, където е и най-популярен. Зеленият чай печели световно признание, най-вече поради потенциалните си ползи за здравето. 

Има различни видове зелен чай, включително „Кладенецът на дракона“, „Гънпаудър”, „Матча” и „Сенча” . Въпреки че се различават по вкус, зелените чайове са склонни да имат мек вкус. Използва се и в рецепти за храна с вкус на чай и други напитки, като смутита.

Употребa на зелен чай при отслабване или диета

Тъй като съдържа кофеин, най-добре е да пиете зелен чай през деня. Приятно е преди, по време или след хранене и дори може да помогне за храносмилането.

Можете да въведете съвсем спокойно зеления чай в своята диета за отслабване, тъй като ползите му са с доказан ефект.

Кофеинът е добре известен като стимулант, който е доказано в многобройни проучвания, че подпомага изгарянето на мазнини и подобрява производителността при упражнения.

Тази здравословна напитка е пълна с мощни антиоксиданти, наречени катехини. Най-важният от тях е епигалокатехин галат, вещество, което може да помогне за засилване на метаболизма в тялото.

Подходящ продукт, който може да ви помогне в новия ви режим на хранене е „Термоджестик чай” на Herbalife. Той представлява нискокалорична освежаваща напитка със зелен и черен чай.

КЛЮЧОВИ ПРЕДИМСТВА

  • Нискокалорична – приблизително 6 ккал в 1 порция.
  • Една чаша разтворима билкова напитка съдържа 85 мг кофеин
  • Извлечен във водна среда, за пълната гама съставки, които се намират в зеления чай.
  • Предлага се в Оригинален вкус, Лимон и Праскова.
  • Може да се пие топъл и студен.

Как се приготвя и кога се пие зелен чай

За разлика от черния чай, зеленият чай не се нуждае от сметана, захар и други добавки, които дори могат да намалят ползите му за здравето. Изстискване на лимонов сок е добър тласък на вкуса за някои видове зелен чай.

Повечето зелен чай се приготвят с кипяща вода между 150 F и 180 F. Времената за варене варират в зависимост от вида, въпреки че обикновено са кратки. Задушените японски зелени чайове изискват само 30 секунди, а други може да отнеме до четири минути. Приготвянето на зелен чай твърде дълго ще го направи горчив. Винаги следвайте препоръката за време и температура, предоставена с конкретния чай, който приготвяте.

Ползи от зелен чай:

1. Зеленият чай може да подобри чистотата на кожата.

2. Зеленият чай може да посредничи при невродегенеративни заболявания.

3. Зеленият чай може да повиши концентрацията и енергията.

4. Зеленият чай е потенциален противораков агент.

5. Зеленият чай може да ви помогне да изгаряте мазнини.

6. Зеленият чай може да намали лошия дъх.

Съдържание на кофеин в зеления чай

Като цяло зеленият чай има по-малко кофеин от повечето други чайове и кафе. Въпреки това, някои видове зелен чай, като матча, могат да съдържат повече кофеин от черния чай или дори еспресото. Ако сте чувствителни към кофеин, опитайте зелен чай без кофеин.