Блог, Полезни статии

10 съвета за по-щастлив и по-здравословен живот

  1. Яжте „първично“

Здравият разум диктува, че най-добрата диета е тази, която се основава на храни, които сме яли най-дълго по отношение на нашето време на тази планета. Това са храни, които сме се развили, за да ядем и сме най-добре адаптирани към тях. Проучванията показват, че „първичната“ диета, съставена от плодове, зеленчуци, ядки и семена, както и месо, риба и яйца, е най-подходяща за контролиране на теглото и подобряване на рисковите маркери за заболявания като сърдечни заболявания и диабет. Тази философия на хранителните продукти ще ви позволи да преодолеете маркетинговата хипноза и динамична информация за диетата и ще ви позволи да избирате здравословната храна бързо и уверено.

  1. Хидратирайте се

Водата съставлява две трети от тялото и изпълнява множество функции, включително и като разтворител, носител на хранителни вещества, регулатор на температурата и детоксикатор за тялото. Поддържането на хидратацията може да окаже силно влияние върху нивата на жизнеността и енергията ни, включително умствената бдителност. Стремете се да пиете достатъчно вода, за да запазите урината си бледо жълт цвят през целия ден.

  1. Яжте внимателно

В нашия забързан свят има тенденция да се яде, докато се извършва друга дейност и по този начин се приема повече храна, отколкото ни е нужно, и в същото време да пропускаме кулинарното удоволствие. Много от нас ще се възползват от яденето. Някои неща, които трябва да се разгледат тук са избягване на ядене, когато се разсейвате – трябва да се яде по-бавно и да се отделя време, за да се опитва храната. Друго важно, върху което трябва да се фокусирате, е дъвченето на вашата храна – това не само помага да се насладите на храна, а също така и подпомага храносмилателния процес.

  1. Набавяйте си много слънчева светлина през лятото …

Слънчевата светлина и витамин D, който се натрупва в кожата, се свързва с широк спектър от ползи за тялото, включително намален риск от различни форми на рак, сърдечни заболявания, множествена склероза и остеопороза , както и подобрена имунна функция. По принцип витамин D се набавя на организма, когато слънцето е високо в небето. Но трябва да се внимава за изгаряне на кожата. Най-важно е да получите възможно най-много излагане на слънчева светлина за оптимално здраве.

  1. … и през зимата

Ниските нива на слънчева светлина през зимата могат да се отразят лошо на настроението. Дори когато е студено навън, можете да ходите на солариум, за да се получите достатъчно светлина през зимата, да речем по време на обедната почивка. Друга възможност е да инвестирате в устройство за симулиране на слънчева светлина и да използвате това ежедневно от октомври до март.

  1. Набавете си достатъчно сън

Съня има способността да оптимизира психическата и физическата енергия и продължителността на съня (около осем часа на нощ) Това е  свързано с намален риск от хронично заболяване и подобрена продължителност на живота. Една проста стратегия, която може да ви помогне да получите оптимално количество сън, е да си легнете по-рано. Влизането в леглото до 22:00 или 22:30 е потенциално полезна инвестиция от гледна точка на вашето краткосрочно и дългосрочно здраве и благополучие. Изключването на компютъра или телевизора по-рано вечерта е често пъти достатъчно, за да се създаде атмосфера за по-ранен сън.

  1. Редовно ходене

Аеробно упражнение, включващо нещо като неусложнено и ниско въздействие като ходене, е свързано с разнообразни ползи за тялото и мозъка, включително намален риск от хронични заболявания, анти-тревожност и подобряващи настроението ефекти. Разхождайте се минимум 30 минути всеки ден за добро здраве.

  1. Тренирайте издръжливостта си

Упражненията за издръжливост помагат за поддържане на мускулната маса и укрепване на тялото. Това е особено важно с възрастта, тъй като намалява риска от инвалидност и падане. Много лесни упражнения могат да се извършват у дома, като лицеви упори, коремни преси и клекове. Инвестирайте в гирички например, за да разширите вашите домашни тренировки и с други упражнения.

  1. Възползвайте се от случайните възможности да проявите доброта

Случайни актове на доброта са добри както за даващите, така и за приемащите. Може да е бърз разговор или съобщение на някого, за когото ви е грижа или сте загубили контакт. Или да се откажете от вашето място във влак или автобус, или да купите на някой обяд, или да подарите спонтанно куп цветя.

  1. Бъдете благодарни

Поради съвременният начин на живот сме все по – склонни да загубим себе си, преследвайки непрекъснато нарастващия списък от цели, много от които могат да бъдат несъществени. Можем например да прекарваме повече време наслаждавайки се на това, което вече имаме, вместо да се фокусираме върху това, което нямаме. Важно е да живеем в настоящето. Можем да си подобрим настроението си като сме благодарни за нашето  семейство и приятели. Или да наблюдаваме красив пейзаж или залез например. Бъдете благодарни и се радвайте на малките неща!