Блог, Полезни статии

За здрав дух и здраво тяло – Кардио

Ако искате да подобрите тонуса си, да намалите ежедневния стрес, а също и да премахнете част от мазнините в тялото си, най – добрият начин е кардио тренировката. Тя подобрява функцията на сърцето и кръвообращението и влияе положително на цялостната работа на мускулите. Ускорява метаболизма и балансира хормоните в тялото. С две думи – за здрав дух и здраво тяло – кардио тренировки.

Мнозина от вас сега ще се зачудят и завайкат, как нямат време, имат много други задачи, които не могат да отложат или просто не му е дошло още времето да започнат да тренират. Но с тази статия целя да ви стимулирам да запонете да се грижите за тялото си, колкото и трудно начинание да ви се струва.

Има различни видове кардио тренировки – плуване, тичане, скачане на въже, велоаргометър, колоездене. Всички те са ползотворни за здравето и поддържането на добрата ви физическа форма. Но почти всички са свързани с излизане, намиране на подходящо място за провеждане на тренировката или нуждата от използването на допълнителни уреди и екипировка. А всички тези подробности, биха били много демотивиращи за някои от нас. Е, реалността е такава, че не е нужно да излизате от дома си, за да проведете здравословна и тонизираща тренировка, защото в интернет пространството има безброй видеа и уроци, как да бъдете физически активни и удома. Нужни са ви само малко воля, за да започнете и много желаие за прогрес.

Какво е нужно да знаем преди да започнем

Можете и сами да изберете времето за провеждане на тренировката си, но най – ефективното време е сутрин на гладно. Тогава температурата на тялото и пулса са понижени, а една тренировка би довела до повишаване на метаболизма през целия ден, тоест топенето на мазнини продължава целодневно. А е важно да е на гладно, защото, когато хапнете след кардио дейност, много по – малко мазнини се отлагат в организма.

Хубаво е да правите кардио поне 3 – 5 пъти седмично и за да не се губи ефекта от последната тренировка  и е добре, да не правите пауза по – дълга от 48 часа. Като продължителността зависи от възможностите и целите на трениращия, но варира между 10 и 60 минути.

Задължително условие за провеждане на кардио е преди това да отделите време за загрявка. Това е процес, който ще позволи да използвате цялостния потенциал на тялото си по време на тренировката и ще намали риска от нежелани травми и контузии. Загрявката повишава температурата на тялото и подготвя мускулатурата за предстоящото натоварване. След тренировка е важно да направите така нареченото охлаждане и отпускане на мускулите, за да се възстановят по – лесно от натоварването.

А ето и една примерна тренировка в домашни условия със средна продължителност, включваща загрявка (warm – up) и охлаждане (cool – down).

https://www.youtube.com/watch?v=qWy_aOlB45Y&index=25&list=WL

А ако сте напълно начинаещи, можете да започнете с тази 10 минутна тренировка:

https://www.youtube.com/watch?v=zfgEwSvatqY

И помнете – най – важното е да се забавлявате!