Блог, Полезни статии

7 научни доказателства за ползите от пиенето на достатъчно вода

Един факт – тялото ни съдържа около 60% вода. Въз основа на това обикновено се препоръчва да се пият по 8 чаши вода на ден. Така ще бъдем добре хидратирани през цялото време.

Сега ще изброим 7 научни доказателства за ползите от пиенето на вода:

  1. Водата помага при тежки физически натоварвания

Ако не сме достатъчно хидратирани няма да се чувстваме добре физически. Дехидратацията може да има забележим ефект, ако загубите дори 2% от водното съдържание на тялото си. Въпреки това, не е необичайно спортистите да загубят между 6 и 10% от теглото си чрез изпотяване.

При дехидратация може да се появят промени в телесната температура, намалена мотивация, повишено чувство за умора и физическа и психическа слабост.

Оптималната хидратация предотвратява това и дори може да намали оксидативния стрес, който се получава при високо интензивни тренировки. И това не е изненадващо, когато знаем, че мускулите са съставени от 80% вода.

Затова ако тренирате усилено и сте склонни към изпотяване, погрижете се да се хидратирате веднага след тренировката, за да получите най-добри резултати от нея.

  1. Хидратацията има голям ефект върху енергийните нива и функцията на мозъка.

Нашият мозък силно се влияе от нивото на хидратация. Доказано е, че дори само лека дехидратация (1-3% от телесното тегло) може да повлияе на мозъчната функция.

При изследване на млади жени е установено, че загубата на течност от 1,36% след тренировка влошава настроението и концентрацията и увеличава риска от главоболие.

Изследването на млади мъже пък показва, че загубата на 1,59% течност влиея зле на работната памет и повишава чувството на умора и тревожност.

Загубата на течности с 1-3% е равна на около 1.5-4.5 lbs (0.5-2 kg) загуба на телесна маса за човек с тегло 150 kg (68 kg). Това може лесно да се случи чрез нормални ежедневни дейности, да не говорим по време на тренировка.

Много други проучвания между деца и възрастни, показват, че леката дехидратация може да увреди настроението, паметта и мозъчната активност.

  1. Водата можеда помогне за предотвратяване и лечение на главоболие

Дехидратацията може да предизвика главоболие и мигрена при някои хора. А пък някои проучвания показват, че водата може да облекчи главоболието при тези, които са дехидратирани. Но това обаче зависи от вида на главоболието.

Проведено е проучване на 18 души, което е установило, че водата няма ефект върху честотата на главоболието, но донякъде намалява интензивността и продължителността.

  1. Пиенето на повече вода може да помогне за облекчаване на констипация (запек)

Запекът е често срещан проблем, характеризиращ се с редки движения на червата и затруднено преминаване на изпражненията. Увеличаването на приема на течности често се препоръчва като част от лечебния процес и има някои доказателства, че това помага.

Ниска консумация на вода е водещ фактор за появата на констипация както при млади, така и при възрастни хора. Газирана вода показва особено обещаващи резултати за облекчаване на това неприятно състояние, въпреки че причината не е напълно обоснована.

  1. Консумацията на достатъчно вода може да помогне при камъни в бъбреците

Уринарните камъни са болезнени купчини минерални кристали, които се образуват в пикочната система. Най-често срещаните форми са бъбречните камъни, които се образуват в бъбреците.

Има някои доказателства, че приемането  достатъчно количество вода може да помогне за предотвратяване на повторни бъбречни кризи.

По-високият прием на течности увеличава обема на урината, преминаващ през бъбреците, което разрежда концентрацията на минерали, така че те са по-малко склонни да кристализират и да образуват бучки.

Водата също може да помогне за предотвратяване на първоначалното образуване на камъни, но са необходими още изследвания, за да се потвърди това твърдение.

  1. Водата може да помогне при махмурлук

Махмурлукът са редица неприятни симптоми, които се получават след пиенето на алкохол. Тъй като той е диуретик, ни кара да губите повече вода, отколкото приемате. Това лесно може да доведе до дехидратация.

Въпреки че дехидратацията не е основната причина за махмурлука, тя може да причини симптоми като жажда, умора, главоболие и сухота в устата.

Един добър начин да се намали риска от махмурлук е да се пие чаша вода между напитките и да има поне една голяма чаша вода преди лягане.

  1. Пиенето на повече вода може да помогне при отслабване

Пиенето на много вода може да ви помогне да отслабнете. Това се дължи на факта, че водата може да увеличи ситостта и да ускори метаболизма ви.

В две проучвания е доказано, че пиенето на половин литър вода увеличава метаболизма с 24-30% до 1.5 часа.

Това означава, че пиенето на 2 литра вода всеки ден може да увеличи общия ви разход на енергия с до 96 калории на ден.

Времето също е важно и пиенето на вода половин час преди хранене е най-ефективно. Тя може да ви накара да се почувствате по-пълни, за да ядете по-малко и съответно да приемете по-малко калории.

Всъщност е най-добре да пиете студена вода, защото тогава тялото ще използва допълнителна енергия (калории), за да загрее водата до телесната температура. И така остлабвате с лекота.

Това за 7 важни факта за ползите от пиенето на достатъчно вода. Но на практика е важно само едно –хидратирайте се, за да бъдете здрави.