Блог, Полезни статии

Прости, но реалистични стъпки в здравословния начин на живот

Няма съмнение – не съществува човек, който да не иска да живее здравословно. Обаче замисляли ли сте се какво наистина е необходимо, за да заживеете здравословно? Здравословния начин на живот включва редица фактори като храната, с която се храним, тренирането, количеството сън и т.н.

Според здравните специалисти здравословният начин на живот е на ваше разположение. Въпреки това, те също заявяват, че трябва да сте готови да полагате грижи постоянно, за да постигнете целта си. Това не е нещо, което се случва само след две седмици труд.

Ето някои от най-практичните съвети, които ще ви помогнат или по-скоро да ви насочат към воденето на здравословен начин на живот.

Поставяне на цели

Какво искате да постигнете в края на деня? Искате ли да намалите теглото си? Или искате просто да сте здрави? Изключително важно е да се генерират реалистични цели, които ще можете да постигнете в определен период от време. Вашите цели са по-скоро пътна карта към вида живот, който очаквате да живеете. Направете колкото е възможно повече да се придържате към вашите цели.

Започнете да се храните здравословно

Здравословните храни несъмнено са добра основа за здравословен начин на живот. Стойте далеч от храни, богати на мазнини. Според лекарите наситените мазнини са сред нездравословните мазнини. Това е медицински доказан факт, че такива мазнини повишават холестерола. Високият холестерол, от друга страна, увеличава риска от развитие на сърдечни усложнения.

Вместо да консумирате наситени мазнини, трябва да ядете моно-наситени, поли-наситени, както и здравословни омега-3 мазнини. Тези мазнини са едни от най-добрите съставки, използвани за понижаване на холестерола.

Освен това, ако сте решени да живеете здравословен начин на живот, стойте далеч от храни, които са богати на захар и рафинирани въглехидрати. Такива храни включват безалкохолни напитки, сокове, бял хляб и сладки. Вместо това използвайте пресни сокове, пълнозърнест хляб и пресни плодове. Избягвайте твърде много преработени храни.

Тренирайте усилено

Тренировката е фактор, който всъщност трябва да седи на първо място в списъка за здравословен начин на живот. Това включва задължително загрявка преди реалните упражнения. Инструкторите по фитнес казват, че е важно да се тренира между три и пет пъти седмично с минимум един час тренировки, за да се запази доброто здраве и форма.

Можете да започнете с нещо простичко, като да ходите до работа, вместо да шофирате.

Обърнете внимание на навиците си

Знаете ли, че вашите навици могат да доведат до нездравословен начин на живот? Да, правилно прочетохте. Нездравите навици включват пушене и прекомерно пиене на алкохол. Също така е важно да се уверите, че имате здрав и достатъчен сън.

Поддържайте добра хигиена

Понякога хората не считат добрата хигиена за важен фактор, който характеризира здравословния начин на живот. Но те грешат. В действителност някои от основните неща са например: след като сте тренирали, трябва да вземете душ, да носите чисти дрехи и да си почиствате зъбите поне два пъти на ден.

Ето колко е просто! Следвайте този основен план и без всякакво съмнение, ще живеете здравословно.