Блог

Глутен – най-важното, което трябва да знаете

Глутен

Какво е глутен?

Глутенът е протеин, съдържащ се в пшеницата, ечемика и ръжта. Глутен може да се намери и в производни на зърна от пшеница, ечемик и ръж като малц и бирена мая. Глутенът придава еластичността на тестото, действа като лепило и придава на хляба неговата дъвчаща, мека текстура.

Какви храни съдържат глутен?

Пшенични продукти

  • Хлябове
  • Пасти
  • Зърнени храни
  • Сосове
  • Бонбонени барове
  • Брашно
  • Супи
  • Хлебни продукти
  • Всички видове пшеница съдържат глутен, включително твърда пшеница, грис, лимец, камут, фаро и тритикале (хибрид на пшеница и ръж).

Продукти от ечемик

  • Супи
  • Бира
  • Малц
  • Бирена мая
  • Зърнени храни

Ръжени продукти

  • Някои видове хляб
  • Зърнени храни
  • Бира
  • Ръжено брашно
  • Ръжено мляко
  • Всички продукти, съдържащи тритикале (хибрид от пшеница и ръж).

Непоносимост към глутен

Повечето хора могат да понасят консумацията на глутен. Въпреки това, тези с цьолиакия или чувствителност към глутен, без цьолиакия  (понякога наричана „чувствителност към глутен“ или „непоносимост към глутен“) страдат от различни симптоми след консумация на глутен.

Цьолиакия е сериозно, генетично автоимунно заболяване, предизвикано от консумацията на глутен. За хора, имащи подобно заболяване, казваме, че са имат непоносимост към глутена. Когато човек с цьолиакия яде глутен, протеинът пречи на усвояването на хранителните вещества от храната, като уврежда част от тънките черва, наречена въси.

Повредените въси правят почти невъзможно тялото да абсорбира хранителни вещества в кръвта, което води до недохранване и множество други проблеми, включително някои видове рак, заболяване на щитовидната жлеза, остеопороза, безплодие и появата на други автоимунни заболявания.

Чувствителността към глутен без цьолиакия е създадена, за да опише онези индивиди, които не понасят глутен и изпитват симптоми, подобни на тези при цьолиакия, но им липсват същите антитела и чревни увреждания, както при цьолиакия.

Храни без глутен

Има разнообразие от алтернативи на зърно, брашно и нишесте, които естествено не съдържат глутен и следователно могат да се консумират от хора на безглутенова диета.

По-долу включваме една проста, но изчерпателна таблица с храни, които не съдържат глутен, групирани за по-разбираемо:

Зеленчуци

Всички пресни, замразени и сушени зеленчуци.

Плодове

Всички пресни, замразени и сушени зеленчуци.

Ядки

Орехи, лешници, кашу, фъстъци, слънчогледови семена, кокос, сусам.

Млечни

Прясно и кисело мляко, зряло сирене, сметана, суроватка.

Месо и Риба

Яйца, всички видове месо, пресни и пушени риби.

Всички зърна се считат за „високорискови“ за кръстосан контакт, тъй като често се отглеждат, мелят и произвеждат в близост до зърна, съдържащи глутен. „ Кръстосан контакт “ възниква, когато съдържаща глутен храна се докосне до храна без глутен.

Яденето дори на малки количества глутен може да причини увреждане на тънките черва и да попречи на хранителните вещества да се абсорбират в кръвта. Когато е възможно, купувайте естествено безглутенови зърна, брашна и нишестета, които са етикетирани като безглутенови и сертифицирани без глутен от трета страна.