Блог

‌Метаболизъм – какво е и защо трябва да бъде бърз

Метаболизъм

Повечето хора смятат, че метаболизмът зависи изцяло от гените, които се предават от родителите. Те вярват, че някои хора просто се раждат с бърз метаболизъм и могат да ядат каквото си искат. Но има няколко неща, които можете да контролирате и които влияят на метаболизма ви.

Какво е метаболизъм?

Без значение какво правите, тялото ви винаги работи и използва енергия. Тази енергия идва от храната и напитките, които консумирате. Вашият метаболизъм контролира колко от тази енергия тялото ви използва.

Метаболизмът се разделя на два процеса: анаболизъм и катаболизъм. Анаболизмът е съхраняване на енергия, поддържане на нови клетки и поддържане на телесните тъкани. Катаболизмът е обратното, разгражда енергията, за да се движи, загрява и енергизира тялото ви.

Метаболизъм и тегло

Лесно е да обвиняваме метаболизма за проблемите с теглото. Но поддържането на теглото ви е сложен процес, който включва генетика, хормони, диета, начин на живот, сън, физическа активност и стрес.

Липсата на активност, съчетана с по-ниски енергийни нужди, създава бавен метаболизъм. След това, ако дадете на тялото си твърде много енергия под формата на калории, тази енергия няма къде да отиде и се складира като мазнини.

Вашият метаболизъм работи, за да поддържа теглото ви. Не можете да промените рутината си за няколко дни и да очаквате големи промени. Балансът от добри навици ще помогне на метаболизма ви да разпознае ново идеално тегло.

Влияние върху метаболизма имат:

Гени

От колко енергия се нуждае вашето тяло се определя от шепа генетични фактори. По-големите хора имат повече мускулна маса и обикновено се нуждаят от повече калории. Мъжете обикновено имат по-малко телесни мазнини и повече мускулна маса, така че се нуждаят от повече калории.

Диета

Няма чудодейни храни, планове за хранене или перфектни диети за поддържане на метаболизма ви. Но все пак можете да подобрите метаболизма си чрез вашата диета. Диета с добри въглехидрати, подходящо количество калории и последователни хранения ще дадат на тялото ви енергията, от която се нуждае.

Една популярна диета за подобряване на метаболизма е периодичното гладуване . Това включва хранене през определен брой часове всеки ден (често около 8 часа) и неядене през останалото време. Когато тялото ви изгаря приетата енергия, то започва да използва енергията, съхранявана в телесните ви мазнини. Това може да позволи на тялото ви да се почисти и да се отърве от излишното гориво, което има наоколо.

Периодичното гладуване може да бъде полезно за загуба на тегло, сърдечно здраве, диабет и затлъстяване. Има много планове, така че е важно да изберете такъв, който работи с вашето здраве и нужди. Говорете с Вашия лекар, преди да го опитате.

Сън

Сънят помага за регулиране на глюкозата или кръвната захар. Липсата на сън кара тялото ви да има проблеми с нивата на глюкозата, което води до липса на енергия.

Добрите навици за сън не включват броене на минути и помощни средства за сън. Уверете се, че спите добре, като:

 • Лягане и събуждане по едно и също време всеки ден
 • Избягвайте кофеина, никотина и дългите дрямки в рамките на няколко часа преди лягане
 • Избягвайте синя светлина преди лягане, като телевизори, компютри и телефони

Сънят е чудесно време тялото ви да изгори допълнителна енергия. Повишаването на метаболизма ви чрез диета и упражнения също ще помогне на тялото ви да изгори повече калории, докато е в покой.

Трениворки

Важна част от пъзела е упражнението . Движението на тялото ви изразходва най-много енергия и изгаря калории. Редовното движение, дори при разходка из квартала, засилва метаболизма ви, за да ви помогне да използвате излишната енергия, да изгаряте мазнини и да подобрите здравето на сърцето си.

Упражненията за укрепване на мускулите също са важни, за да сте сигурни, че имате здравословно количество мускули. По-интензивните укрепващи упражнения ще помогнат за намаляване на признаците на обичайните метаболитни заболявания.

Симптоми на бавен метаболизъм

1. Наддаване на тегло

2. Трудност при отслабване

3. Умора

4. Обща слабост

5. Суха кожа

6. Изтъняваща коса

7. Промени в настроението

8. Неспособност за концентрация

Как да забързаме метаболизма

1. Увеличаване на мускулна маса

2. Порционни ястия

3. Избягвайте късните вечерни закуски

4. Пийте достатъчно вода

5. Спете достатъчно

6. Намалете стреса

7. Спортувайте редовно

8. Обмислете факторите на околната среда

Признаците за бърз метаболизъм могат да включват:

 • Отслабване
 • Анемия
 • Умора
 • Повишена сърдечна честота
 • Често усещане за топлина и изпотяване
 • Често чувство на глад през целия ден

Митовете за метаболизма

Някои от нещата, които мислите, че може да знаете за вашия метаболизъм, може да не са верни. Ето само няколко мита за това какво влияе на метаболизма ви (и истината за всеки):

 • Възрастта забавя метаболизма ви (само ако сте по-малко активни)
 • Закусването ускорява метаболизма ви (това временно го засилва)
 • Някои храни повишават метаболизма ви (това също временно го ускорява)
 • Яденето късно вечер забавя метаболизма ви (просто приемате повече калории)
 • Яденето на малки хранения през целия ден засилва метаболизма ви (това може да ви накара да наддадете на тегло)
 • Високоинтензивните интервални упражнения засилват метаболизма ви (изгарят калории, но нямат ефект върху метаболизма ви)

Винаги имайте предвид, че метаболизмът на всеки е различен. Вашият метаболизъм също може да не е причината за проблемите с теглото , които имате.