Блог, Полезни статии

За силна имунна система – цитруси

Навлизаме в един от най – колоритните сезони – есента. Времето постепенно застудява, подготвяме по – топлите дрехи и обувки, но е и времето, в което трябва да помислим как да подготвим и организма си за климатичните промени и да запазим доброто си здраве. Тук идват на помощ едни от най – важните съюзници в подсилването на имунната ни система – цитрусите.

Портокалите, лимоните, лаймът, мандарините, клементините и всичките им хибриди са част от семейство Цитрусови. Всичките те имат силен аромат, който се дължи на наличието на лимоноиди и флаваноиди в тях. Но по – важното, което трябва да знаем за цитрусите е това, че принадлежат към групата антиоксиданти, които предпазват организма от свободните радикали и пречистват от замърсяванията, на които ежедневно телата ни са изложени при хранене, физически натоварвания, стрес, тютюнопушене и дори при дишане.

А ето и някои факти и практични съвети при консумацията на цитруси, които ще подсилят имунната ви система:

Лимони

Всеки един от нас се чувства уморен понякога, а малцина са тези, които знаят, че изпиването на чаша прясно приготвена лимоната, не само ще ви ободри, но и ще ви даде много енергия. За още по – добри резултати е хубаво да бъде приготвена без захар или с минимално количество. Когато имате главоболие пък малък трик е да отрежете парченце лимон и да натриете слепоочията си, ще се почувстване облекчени и освежени.

 

Мандарина и портокал

Чувствали ли сте се мрачни и без настроение? В такъв случай, най – добрите помощници са портокалите и мандарините, които са богати на витамини А, C и група B, фолиева киселина , калий (важен за водния баланс в тялото), калций (предпазва от остеопороза и не само) и фибри (важни за храносмилателния процес). Съдържат също и магнезий, цинк, мед и желязо. Факт е, че един средно голям портокал съдържа еквивалентно количество витамин B1 като в две филийки пълнозърнест хляб. Установено е, че портокалите и мандарините са силни помощници в предотвратяването на натрупване на мазнини в организма.  А ето и един малк съвет: За един литър портокалов сок за нужни около 10 портокала. Ако харесвате по – сладък сок трябва да изберете портокали с по – тънка и не груба кора, те са и по – сочни.

Грейпфрути

Грейпфрутите се делят на 2 вида – червени и бели, и двата съдържат витамин А, но по – голяма е концентрацията в червения. Разбира се съдържат и витамин C, който е в най – високо съдържание през септември и октомври, когато се берат.  Грейпфрута е по – беден на калий, калций и фосфор, а от семената на му се приготвя естествен антибиотик, чрез извличането на екстракт. Важно е да знаете, че грейпфрута има свойството да повишава действието на някои медикаменти до степен на предозиране, затова трябва да се консумира умерено, при прием на такива.