Блог

Вашите тренировки през зимата

Зимата е доста потискащ период за хората свикнали да са активни физически и да прекарват повечето време на открито и сред природата. Но това не трябва да ви спира да поддържате добрата си форма.

Разнообразете програмата във фитнеса

Един от начините да останете активни е да посещавате фитнес салона. Разбира се ако ви повлече рутината на редовните тренировки съвсем скоро ще се отегчите и няма да имате повече желание за фитнес. Измислете си различни игри, докато сте на различните уред колко километра можете да избягате, представете си, че отивате в планината или на някое екзотично място. Развихрете въображението си…

Приемете предизвикателството на йогата

Йогата може да бъде невероятно преживяване, не само за тялото, но и за душата, освобождава ума и засилва концентрацията. Открийте своето йога предизвикателство и ще видите колко много тайни ще ви разкрие. Освен всичко останало йогата ви помага да намерите и вътрешния си мир.

Посещавайте организирана група

Срещата с повече хора, целящи същото като вас е много ободряваща. Запишете се на аеробика, тае бо или друг вид групово занимание. Така ще намерите нови приятели и ще повдигнете настроението си в студените зимни месеци.

Бягането през зимата вреди ли на белите дробове?

Независимо, че е зима и навън е студено, много хора не искат да прекъсват сутрешното си бягане в парка. Но дали студеният въздух нанася вреда на дробовете ни и бягането не е по-скоро вредно, отколкото полезно?

Според специалистите, тренировките на открито и по-специално бягането не могат да са проблем за здравето, стига човек да е добре подготвен.

Паренето, което се усеща в дробовете, когато тичаме в студено време се дължи на липсата на овлажняване на въздуха отиващ към дробовете. Нормално е през зимата тялото ни да не е толкова хидратирано, колкото през лятото, което до някаква степен се дължи на факта, че не консумираме достатъчно вода през този сезон. Освен това въздухът, който дишаме и вън и вътре е сух.

Цялото ви тяло, включително и белите дробове – функционира правилно, когато е добре хидратирано. Както си обуваме ботуши, за да ни е по-удобно да вървим в снега, трябва да „овлажним” правилно и достатъчно дробовете си.

Правилната хидратация, освен за здравето е много важна и за регулирането на телесната температура (особено важно при студено време). Пийте топла вода с лимон преди да излезете да тичате и след това. По време на тренировката пийте хладка вода на всеки 15-20 минути. Когато тичате навън, носете шал на устата и носа си. Дишането през изкуствена материя ще спомогне на въздуха да се овлажни преди да достигне до дробовете.

Дишането през носа също в важно, за да поддържате овлажняването на въздуха стигащ до дробовете ви.